donderdag 19 juli 2012

Verhuizing van mijn Blog

Sinds 2010 heb ik bescheiden stapjes gezet in de wereld van bloggen.

Een van de nadelen voor mij vind ik dat dit blog los staat van mijn website/domein en dat de url bijna onuitspreekbaar is www.ps-photodigitalphotography.blogspot.nl.
Voor het plaatsen van deze link had ik een extra groot formaat visitekaartje nodig.

Vandaag heb ik de eerste stappen gezet met een nieuw blog gekoppeld aan mijn domein. Mijn nieuwe blog is gebaseerd op Wordpress. Voor mij een eerste kennismaking dus ik ben het e.e.a. nog aan het verder ontwikkelen en uitzoeken maar mijn blog staat online.

www.ps-photo.nl/blog

Neem eens een kijkje op mijn nieuwe blog, meld je aan als abonnee of wil je liever mee schrijven laat dat dan even weten.

Op of aanmerkingen zijn uiteraard welkom.

Tot ziens op mijn nieuwe blog

www.ps-photo.nl/blog

Peter

maandag 16 juli 2012

Een leuke app voor je iPhone / iPAD

Diptic
Er zijn veel app's verkrijgbaar voor je iPhone of iPad waarmee je foto's kunt bewerken. Sommige zijn gratis, voor anderen moet je betalen. Deze week is er een actie met de populaire app Diptic.

Met deze leuke applicatie kun je meerdere foto's eenvoudig samenvoegen in één beeld met meerdere frames. Maar Diptic gaat verder. Je kunt ook eenvoudig de kleuren per foto in de collage aanpassen of één van de ingebouwde effect filters gebruiken.

Heb je eenmaal een mooie collage gemaakt, kun je deze eenvoudig delen via: Facebook, Flickr, Instagram of gewoon opslaan op je iPhone of iPad.

Natuurlijk kun je zo'n collage ook maken in Photoshop, Lightroom of InDesign maar wat is er leuker dan om dit direct te doen met een handige app. En Diptic maakt het je wel heel gemakkelijk. Normaal hoef je het voor de prijs niet te laten, voor ongeveer 80 eurocent heb je deze app op je iPhone of iPad staan.

Maar gedurende deze week is de app geheel gratis, dus ga snel naar de appstore en haal je gratis licentie.


zaterdag 14 juli 2012

Hoe een (goede)profielfoto voor klanten kan zorgen!

We kennen ze allemaal, de grote bedrijven van Nederland, de multinationals. Bedrijven als DSM, KLM, Vodafoon of KPN. We kennen deze bedrijven van de reclames in tijdschriften, televisie enzovoorts.We weten welke diensten ze leveren of welke producten ze verkopen.We herkennen de bedrijven aan hun logo of soms aan een slogan of reclame-uiting. Maar een echt contact maken met deze grote bedrijven is een zware zo niet onmogelijke opgave.

Wanneer we bij deze grote jongens opzoek gaan naar menselijk contact, een levensecht persoon waarmee we kunnen praten, lopen we regelmatig tegen een dikke muur van vriendelijke maar toch anonieme personen die dan ook vaak ons probleem nog niet eens kunnen oplossen.

 Deze grote bedrijven kunnen zich de anonimiteit veroorloven, maar geldt dat ook voor u als kleine ondernemer, de zzp'er. Kunt u zich ook diezelfde anonimiteit veroorloven? Waarschijnlijk niet. Door u te verschuilen achter een website, een nieuwsbrief en een mooie brochure loopt u waarschijnlijk klanten mis. U zult zich moeten laten (her)kennen, of u dit nu leuk vindt of niet.

Wanneer u zich als ondernemer verschuilt achter anonimiteit behoort uw bedrijf tot de grote grijze massa. U wordt de 13e in het bekende dozijn. En dat is niet wat u wilt. U heeft specifieke talenten of mogelijkheden waarmee u uw klanten wilt helpen en dat wilt u uitstralen.

Als "kleinere" ondernemer wordt de persoonlijke "touch" steeds belangrijker om u te onderscheiden van de anderen. Wie u bent en hoe u bent, maakt in veel bepaald in veel gevallen waarom een klant voor u kiest en niet voor collega of concurrent.
Het is dan ook van belang om u zelf (letterlijk) zichtbaar te maken in uw marketing uitingen. Zichtbaar maken zodat uw (potentiële) klanten niet alleen weten maar ook kunnen zien dat er een echt mens schuil gaat achter dat mooie logo of die website.

U zelf zichtbaar maken door middel van een foto is dan het minimale dat u op dat gebied kunt gaan doen. Een foto maakt van u een echt persoon achter het bedrijf, achter het telefonisch contact, achter de webshop. Laat u daarbij niet afschrikken door het idee dat u niet "Hollands Next Top Model" bent. Het schrikt uw potentiële klant niet af wanneer u u zelf bent. Ongetwijfeld zullen er een paar afschrikken op basis van uw uitstraling, maar die hadden dat dan ook gedaan in een later stadium.

 Maar dan de foto. Zorg ervoor dat u dan wel een goede professioneel gemaakte foto gebruikt die past bij uw uitstraling en die van uw bedrijf. Het moge duidelijk zijn dat een pasfoto of een vakantiekiekje niet aan deze voorwaarden voldoet.Oh ja, ook de foto die uw zoon/dochter even van u maakt met de mobiele telefoon of de webcam is niet geschikt om uw professionaliteit uit te dragen.


Een foto van uzelf gemaakt door een professional laat zien hoe u er uitziet, straalt uw persoonlijkheid en professionaliteit uit. Als portretfotograaf kan ik door de compositie, het gebruik van licht of door de keuze voor een bepaalde styling, iets vertellen over wie u als persoon bent. Een foto die de kwaliteiten van u als persoon naar voren brengt, waarmee u zich optimaal kunt presenteren.

Zorg dat u consistent dan aanwezig bent met deze (goede) foto op uw website, in uw catalogus en op Social Media zoals: Facebook, LinkedIn, Hyves, Google+ et cetera.

Kortom laat u zien als een echt mens.





vrijdag 1 juni 2012

Techniek: Een Noodzakelijk Kwaad of een Must

Fotografie, een woord afgeleid van het Grieks en betekend letterlijk "Schrijven met Licht".
Wanneer we het werkwoord "schrijven" afzonderlijk bekijken, kennen we dat natuurlijk ook op andere gebieden.
Allemaal hebben wij in onze kinderjaren leren schrijven, de één wat duidelijker dan de ander. Zelf ben ik blij met de computer aangezien ik zelf meestal moeite heb om te lezen wat ik geschreven heb.

Schrijven met een pen is een techniek die ons op de basisschool (in ieder geval in mijn tijd) werd eigengemaakt, we leerden de techniek van het schrijven door lesmateriaal en oefeningen alvorens we er mee aan de slag konden gaan. Dan bedoel ik met aan de slag gaan, de geleerde techniek toepassen op andere vaak creatieve manieren, denk aan het schrijven van gedichten, het schrijven van een roman maar ook het schrijven over een technische verhandeling van één of ander wetenschappelijk onderzoek.

Maar ook voor het creatief toepassen van de geleerde techniek kregen we weer nieuwe technieken aangeleerd, technieken als hoe schrijf je een gedicht, hoe is een technisch verslag opgebouwd. Ook voor het schrijven van boeken, journalistiek werk zijn er opleidingen en cursussen om de techniek te leren.

Hoe komt het nu dat wanneer we gaan "schrijven met licht" oftewel fotograferen zeer zeker na de opkomst van de digitale fotografie de techniek voor een groot deel naar de achtergrond is verdwenen.
De "nieuwe fotograaf" koopt een digitale camera, of het nu gaat om een instap model of een (semi)professionele dSLR en begint te fotograferen op gevoel.
Het gevolg is dat we overspoeld worden door grote hoeveelheden beelden waaraan vaak grote creativiteit en gevoel ten grondslag ligt maar die compleet door de mand vallen door gebrek aan een technisch goed fundament door geen of te weinig beheersing van de techniek door de fotograaf.

Een huwelijksfoto hoe creatief ook, met gebrek aan scherpte op de juiste plek of met een kleurzweem is en blijft gewoon een huwelijksfoto die in de prullenbak hoort. Een foto van een vogel in de dierentuin of natuur mooi vastgelegd maar zonder compositie en goede beeldopbouw blijft gewoon een foto van een vogel en niet meer dan dat.

Kortom, de moraal van mijn verhaal is dat ik van mening ben dat een technisch perfecte foto zonder echte creativiteit nog altijd een goede foto is, zoals bijvoorbeeld de opname van de vogel kan dienen in een vogelgids. Echter een foto vol creativiteit maar zonder een degelijk technisch fundament gewoon een slechte foto blijft en uiteindelijk niet lang interessant blijf om naar te kijken. Een foto vol creativiteit maar technisch falend zal uiteindelijk voor je gevoel gaan storen en aan de kant geschoven worden.

Waarom denken dan zo veel digitale starters dat het zonder kennis kan van:

  • Technische mogelijkheden en begrenzingen van digitale fotografie
  • Kennis van lichtmeten en interpreteren van lichtmeting en kennis van de werking van een lichtmeter
  • Zonder kennis van scherpte, scherptediepte, hyperfocale afstand etc.
  • Zonder kennis van eigenschappen en karakteristieken van objectieven (prime, zoom, macro) zoals perspectief, compressie etc.
  • Zonder gedegen kennis van compositieregels
  • Zonder gedegen kennis van kleurbeheer, kleurtemperatuur, witbalans
  • Zonder gedegen kennis van digitale workflow

En natuurlijk zul je deze kennis niet hebben wanneer je begint met deze prachtige van fotografie, maar mijn advies is dan toch om in het begin tijd en energie te steken in het vergaren van kennis en vaardigheden op het technische vlak van fotografie en vanuit dat standpunt de regels te gaan toepassen en verbreken voor het uitbouwen van je creativiteit en het ontwikkelen van een eigen signature in je fotografie.

Een start andersom zal uiteindelijk leiden tot teleurstellingen en een veel langere weg om je doel te bereiken.

Groetjes,

PS-Photo
Peter

dinsdag 22 mei 2012

Je zelf verbeteren als fotograaf

Natuurlijk ben je als fotograaf constant bezig om jezelf te verbeteren. Je leest boeken, je kijkt naar foto's, je gaat naar tentoonstellingen misschien volg je zelfs workshops (en dan het liefst natuurlijk bij mij). Kortom je wilt je continu verbeteren en het liefst hoor je dan natuurlijk van anderen hoe goed je foto's zijn.

Dus, dan wil je het resultaat van al je harde werken aan iedereen laten zien. Je maakt een portfolio op internet (je website, Hyves, Facebook, Flickr et cetera) en je plaatst zoveel mogelijk van je werk.

Maar ben je ook selectief geweest, heb je alleen je allerbeste foto's geplaatst?

Tijdens een aantal workshops op het gebied van "documentaire fotografie", die ik in het verleden (nog analoge tijdperk) heb gevolgd bij John Lambrichts is met name het selecteren van de juiste beelden om je verhaal te vertellen uit alle gemaakte foto's waarschijnlijk het belangrijkste dat ik heb geleerd. Ik merk in het huidige tijdperk waar het maken van een opname geen geld meer kost steeds meer fotografen enorme aantallen foto's schieten van een onderwerp/model en dan vervolgens ook een groot aantal van deze foto's laten zien of beschikbaar stellen.
Tenzij jij die ene fotograaf bent bij wie alle foto's uit een uur of een dag fotograferen hoogtepunten zijn, zul je ongetwijfeld net als ik al blij zijn wanneer je na bijvoorbeeld 2 uur met een model in de studio aan het werken te zijn geweest je 5-10 echt goede foto's als eindresultaat hebt.Van die 5-10 zijn er dan misschien 2-3 echte toppers bij.

Wil je nu werken aan een portfolio waarbij iedereen die jou portfolio bekijkt een "WOW" gevoel over zich heen krijgt zijn het slechts die 2-3 foto's van die hele shoot (misschien zelfs maar één) die in je portfolio terecht komen (of komt).

Dit selecteren van de 5-10 echt goede foto's uit de gehele shoot wordt ook wel "editten" genoemd. Door heel selectief de toppers uit je serie opnames te halen (een handig hulpmiddel hierbij is Lightroom) en dan ook alleen maar die echte toppers aan de buitenwereld te laten zien zul je merken dat de waardering van jou als fotograaf met sprongen de lucht ingaat.
Heb je jezelf verbeterd als fotograaf? Eigenlijk niet, alleen door het weglaten van jou middelmatige en slechte foto's geef je wel een duidelijk signaal af naar buiten van kwaliteit en zal het "WOW" effect niet uitblijven.Bedenk dat top fotografen uit de wereld niet alleen goed kunnen fotograferen maar misschien nog wel beter zijn in selecteren van wat ze laten zien.Bedenk dat ook een fotograaf als Erwin Olaf meer dan één opname maakt voordat hij die ene heeft die wordt gepubliceerd. En die andere "xxx" opnames ................?

Acht tips voor het verbeteren van je fotografie:

  1. Bekijk portfolio's van verschillende fotografen. Schrijf van ieder foto die je goed vindt op waarom. Bekijk vooral de technische kant: uitsnede, portrait/landscape, compositie, kleur/zwart/wit etc.
  2. Bedenk dat je niet met het maken van één foto van je onderwerp gelijk de foto hebt gemaakt. Maar leef je totaal uit met diverse standpunten, objectieven etc.
  3. Begrijp dat je veel "snapshots" zult maken voor die ene goede foto
  4. Als je gevoel zegt dat er een goede foto in iets zit, stop dan met lopen en begin te kijken, bekijk vanuit diverse posities naar je mogelijke onderwerp en pak dan je camera en de rest van je uitrusting en begin te werken aan dat onderwerp
  5. Word goed in selecteren van de goede foto's uit alle foto's die je gemaakt hebt, gebruik hiervoor programma's als Lightroom
  6. Laat alleen de 1-2 beste zien en stop de rest ver weg
  7. Werk naar je eigen stijl, maar maak je de regels van compositie etc. eerst eigen en ga pas daarna werken aan hoe je de regels kunt breken voor een nog beter resultaat en je eigen stijl
  8. Oefen, Oefen en oefen nog meer
Ok, dat was mijn tip voor deze keer. Ga aan de slag en wees selectief met wat je laat zien en je zult merken dat je direct meer "WOW" te horen zult krijgen.

Groetjes en tot de volgende keer.

dinsdag 1 mei 2012

Strobistfotografie - Wat heb je nodig?

Tijdens mijn workshop krijg ik regelmatig van deelnemers de vraag: "Wat heb ik nu precies nodig om te beginnen?". Om hier een antwoord op te geven heb ik een aantal basis setjes samengesteld die kunnen dienen als uitgangspunt voor de start van Strobistfotografie oftewel Off-Camera Flitsen.

Misschien heb je sommige componenten al in je thuis, misschien niet. Kijk goed wat je al hebt en beslis dan wat je verder gaat aanschaffen om een start te kunnen maken.

Set 1: Starterset
  • 1x flitser (dedicated of een manual flitser zoals Yongnuo)
  • 1x Statief met Swivel
  • 1x Paraplu (shoot-through)
  • 1x trigger en 1x receiver (of 2x transciever)
  • 1x Reflectiescherm "5 in 1"
Set 2: Locatie set

  • 2x flitser (dedicated of een manual flitser zoals Yongnuo)
  • 2x Statief met Swivel
  • 2x Paraplu (shoot-through) of softboxen
  • 1x trigger en 2x receiver (of 3x transciever)
  • 1x Reflectiescherm "5 in 1"
Set 3: De thuisstudio

  • 3x flitser (dedicated of een manual flitser zoals Yongnuo)
  • 3x Statief met Swivel
  • 1x Paraplu
  • 1x Softbox
  • Rogue Grid 3 in 1
  • 1x trigger en 3x receiver (of 4x transciever)
  • 1x Reflectiescherm "5 in 1"
  • Achtergrond ophangsysteem
  • Achtergrond
Met deze setjes als uitgangspunt voor je situatie kun je een goede start maken. Natuurlijk kun je de sets gaan uitbreiden met extra hulpmiddelen zoals: kleuren gels, Octa softbox, flags, verschillende soorten paraplu's et cetera.


Is jou keuze set 2, de Locatie Set dan is de "Grab 'n Go" tas van standbagger (www.standbagger.com) een goede keuze. Deze schoudertas biedt plaats voor twee statieven, twee paraplu's en 2 flitsers.


Nogmaals, kijk voordat je spullen gaat kopen goed in je cameratas, misschien heb je al e.e.a. al in je bezit. Zo niet kies dan de set die bij jou past en vul dan je uitrusting aan met de benodigde componenten. 


Uiteraard kun je er ook voor kiezen om in eerste instantie gebruik te maken van infrarood communicatie (bijvoorbeeld met het Nikon Creative Lighting System). Kies je voor deze optie heb je uiteraard geen radio triggers en receivers nodig. Bedenk echter wel dat communicatie via infrarood een aantal beperkingen heeft.


Dat was het voor deze keer.


Tot de volgende keer


Peter Schijven

vrijdag 27 april 2012

Werken met bestaand licht

Bestaand licht is voor veel fotografen waarschijnlijk bij hun fotografie de belangrijkste lichtbron. Het is krachtig en het is gratis.Het bestaand licht zien en maar ook effectief kunnen gebruiken is waarschijnlijk één van de belangrijkste hulpmiddelen (naast een goede flitstechniek) om je fotografische kwaliteiten een enorme boost te geven.
Als fotograaf zijn we voornamelijk bezig om ons verhaal te vertellen in het beeld dat we vastleggen. De sfeer en de emoties van het moment zijn voor ons belangrijk, dat willen we overbrengen. Wanneer we dat voor ogen blijven houden zullen we ervaren dat het bestaande licht niets anders is dan een hulpmiddel om ons verhaal te vertellen.

Onderstaande tips kunnen wellicht helpen om het bestaande licht beter te gaan zien en te gebruiken.

Tip 1: Ben er van bewust dat het karakter van bestaand licht gedurende de dag verandert
In bovenstaande afbeelding zie je het zelfde onderwerp gefotografeerd op diverse momenten van de dag. Links tijdens schemering, in de middelste foto tijdens de zonsopgang en op de rechtse opname tijdens het midden van de dag.
Door het verschillend karakter in licht zie je drie totaal verschillende sferen in deze opnames ontstaan.Voor jou als fotograaf biedt dat dus de mogelijkheid om wanneer de sfeer van een onderwerp niet is wat je voor ogen hebt om op een ander tijdstip op de dag terug te komen en het juiste moment vast te leggen.

Tip 2: Bestaand licht is niet goed of slecht
Veel fotografen zweren bij het feit dat wanneer je fotografeert bij bestaand licht je dit het beste kunt doen tijden het zogenaamd "Gouden Uur" of Golden Hour in het Engels. Dit is zo'n klein uur na zonsopgang en gedurende een klein uur voor zonsondergang. En toegegeven dit is een zeer mooi moment van de dag waar alles liefelijk, bijna magisch wordt belicht. En voor veel onderwerpen ook een heel mooi licht. Maar wat nu als je een "punk" model wilt fotograferen met een stoere punk outfit en een harde stoere blik, is dan dit liefelijk licht gedurende het "Gouden Uur" wel het beste moment? Waarschijjnlijk niet, zo'n onderwerp wil je fotograferen met waarschijnlijk harder en confronterend licht. Dus een moment meer naar het middaguur zal een veel beter moment zijn voor deze opname.
Kortom ieder moment van de dag biedt mogelijkheden om te fotograferen zolang je ze maar herkent en laat passen bij je onderwerp.

Tip 3: Bestudeer iedere dag het licht
Inderdaad, maak er een gewoonte van om het licht om je heen te bestuderen en dan bedoel ik niet uitsluitend wanneer je de camera bij je hebt. Iedere dag kom je in andere situaties, iedere dag zie je wel eens een moment waarop je denkt "wow" dat is een mooie lichtval. Ben dus iedere dag bewust van het licht, de kwaliteit, de lichtval et cetera, leer de situaties herkennen zodat je ze kunt gebruiken als je op pad bent met de camera.


Tip 4: Durf te experimenteren
In het digitale tijdperk is dit geen enkel probleem meer. Als de opname is mislukt verwijder je hem gewoon, geen filmkosten, ontwikkelkosten en afdrukkosten gewoon "delete". En dat experimenteren is belangrijk want alleen met bestuderen van het licht en de lichtval kom je er niet. Je zult merken dat het licht eenmaal vastgelegd in de opname vaak toch net iets anders overkomt voor wat betreft de sfeer en de emotie dan in "real life". Dus bestudeer niet alleen het licht maar experimenteer ook door te fotograferen en nogmaals te fotograferen. Het zullen echt niet direct allemaal meesterwerken worden, maar je zult merken dat je steeds beter het licht en de lichtval zult gaan herkennen en steeds beter zult worden in het gebruik er van.


Tip 5: Fotografeer met de nabewerking in je achterhoofd.
Digitale camera's worden steeds beter het overbruggen van het contrast (dynamisch bereik) gaat de laatste tijd sterk vooruit. Toch is er nog een enorm verschil met het menselijk oog. Daar wij wij bij een tegenlicht opname met ons oog details zien in zowel de schaduwkant van het onderwerp als de sterk belichte achtergrond, zul je met een camera keuzes moeten maken. Het is onmogelijk om dit enorme dynamisch bereik vast te leggen. Gelukkig hebben wij als fotograaf hulpmiddelen zoals Photoshop of Lightroom en kunnen wij in de nabewerking hier nog wat aan doen. Dus bedenk bij je opname altijd welke correctie ruimte je hebt gedurende de nabewerking (zeker als je in RAW werkt) en maak dan de keuze voor een belichting bij de opname.

Goed dat waren vijf tips om je te helpen om beter te worden in het gebruik van bestaand licht in je fotografie. Bedenk echter wel dat met het lezen van de tips je er nog niet bent. Lezen is één din, gebruiken is een ander dus mijn advies: Ga aan de slag en fotografeer, kijk, fotografeer nog eens en kijk weer en blijf fotograferen.

Succes en veel plezier en tot de volgende keer,

Peter

dinsdag 14 februari 2012

Achtergrond voor vrijstaand maken


Als productfotograaf is het vrijstaand maken van een gefotografeerd object uit de achtergrond voor mij een bijna dagelijkse bezigheid. Een voordeel hierbij is dat ik bij de opname van het product al weet dat ik deze handeling moet gaan verrichten, ik kan dus bij de opname al rekening houden met de juiste achtergrond, de juiste belichting et cetera.
Het kiezen van de juiste achtergrond is uiteraard ook van toepassing bij het fotograferen van modellen in de studio waarbij je op voorhand al weet dat je in post processing het model vrijstaand gaat maken om deze uiteindelijk te gebruiken in een compositie met een andere achtergrond.

Maar wat is nu de ideale achtergrond om te gebruiken zodat je in het proces van vrijstaand maken in post processing je een optimaal uitgangspunt hebt?

Sommige zullen zeggen chroma-Key andere zullen zeggen een gekleurde achtergrond die afwijkt van de kleuren in je onderwerp/model. Mijn ervaring is echter anders.

Laten we eerst eens kijken naar een zogenaamde chroma-Key achtergrond.
Chroma-Key (blue screen) kennen we allemaal van het journaal op de televisie. De weerman die aanwijst waar de regenbui zal vallen staat in feite voor een chroma-Key achtergrond waarop later (of real time) in de montage de weerkaart wordt ingevuld en samengevoegd met de opname van de weerman. Het is dan ook precies daar waar een chroma-Key achtergrond zijn waarde heeft, bij televisie opnames en in de filmindustrie. Speciale programma zorgen voor het samenvoegen van projecties en opname tot een totaal beeld.

Als fotograaf beschik je niet over dergelijke programma's en er zit in Photoshop ook geen functie die de chroma-Key achtergrond met een druk op de knop verwijderd.
Sterker nog, het gebruik van en chroma-Key achtergrond bij de opname van je model kan alleen maar tot extra complicaties leiden.

Chroma-Key achtergronden hebben meestal en fel groene of blauwe kleur, om deze helder te krijgen in de opname met je model zul je licht (lees: flitsers) op de achtergrond moeten richten. Je loopt hierbij een grote kans dat door de reflectie de kleur van je chroma-Key achtergrond een vervuiling oplevert m.b.t. de kleur van je model (denk aan verkleuring van de mooie blonde haren) of je object. Het verwijderen van deze ontstane kleurzweem kan een groter probleem worden dan het vrijstaand maken zelf.

Dit zelfde probleem doet zich ook voor bij gebruik van andere fel gekleurde en contrasterende achtergronden. Ook deze kunnen door kleurvervuiling problemen opleveren bij de huidtinten en lichtere haarkleuren of op het te fotograferen object.

Wat is dan wel een goed uitgangspunt als achtergrond.

Mijn ervaring is dat, wanneer je op voorhand weet dat je het gefotografeerde model of object vrijstaand moet maken van de achtergrond, de beste keuze voor achtergrond een standaard witte achtergrond is. Wanneer je geen extra licht op de achtergrond plaatst zal deze achtergrond een lichte kleur grijs gaan worden (het resultaat van de Inverse Squeare Law). Deze grijze kleur komt meestal niet voor in je onderwerp/model waardoor vrijstaand maken wordt vergemakkelijkt, maar wat belangrijker is, deze grijze kleur geeft geen kleurvervuiling op je onderwerp.

Dus samengevat! Investeer niet in onnodige chroma-Key achtergronden, maar kies gewoon een standaard rol (of vel) wit achtergrondpapier, dit doet wonderen.

Daarnaast kan bij het vrijstaand maken in post-processing naast de steeds beter wordende mogelijkheden van Photoshop, de juiste plug-in ook een grote uitkomst bieden om je leven als fotograaf te veraangenamen.
Zelf gebruik ik Mask Pro van OnOne Software maar ook Topaz Labs heeft hele mooie en betaalbare plug-ins maar daarover in een volgende blog meer.

Dat was het voor deze keer. Ga eens aan de slag met het fotograferen met als uitgangspunt dat het onderwerp later vrijstaand gemaakt moet worden en profiteer van het gemak van een standaard witte achtergrond.

Tot de volgende keer