dinsdag 21 juni 2011

Foto's beoordelen

Het beoordelen of bespreken van foto's dient om de kwaliteit te verbeteren. Althans dat is het uitgangspunt bij het bespreken van foto's. Of je nu lid bent van een fotoclub, je foto's op Flickr plaatst of foto's hebt ingestuurd voor een wedstrijd, je krijgt te maken met het oordeel van anderen. Soms door een vakjury, soms door leden van de fotoclub waar je lid van bent of soms door een bespreker van een andere vereniging.
Een vakjury is ervaren en getraind in het bespreken cq. beoordelen van foto's. Vaak kijken zij naar de emotie van een foto of de verkoopbaarheid. Andere beoordelen foto's meer vanuit hun eigen emotie of beleving.

Met name de laatste categorie is een gevaarlijke vorm van foto's bespreken. Wanneer je foto's bespreekt of beoordeelt moet je als persoon een neutraal pad bewandelen van criteria die de kwaliteit van de foto weergeven.
Ben je landschapsfotograaf en heb je niets met portretfotografie zul je soms toch op een onderbouwde manier een mening moeten kunnen vormen en delen over een modelfoto van bijvoorbeeld een andere lid binnen je fotoclub zonder dat je vedwaald in subjectiviteit.

Maar ook bij het beoordelen van foto's van andere binnen je eigen vlak van fotografie kan het handig zijn om een structuur te hebben van objectieve criteria die je gebruikt voor een beoordeling. Na een beoordeling/bespreking op basis van deze objectieve criteria kun je als toevoeging nog jou eigen mening geven over wat het beeld voor jou betekent.

Wellicht dat de volgende structuur van criteria je kan helpen bij het bespreken of beoordelen van foto's van anderen (maar zeker ook die van jou zelf).
We kunnen hierbij drie groepen onderscheiden waarbij groep A verreweg de belangrijkste is en zou bij het eventueel toekennen van punten dan ook de meeste moeten kunnen opleveren. Wanneer je punten wilt (of moet) toekennen zou je bijvoorbeeld voor A maximaal 20 punten kunnen hanteren, voor B 10 en voor C 5.

Echter voor je begint met het toepassen van de onderstaande criteria bij het bespreken van een foto, spreek eerst voor jezelf (en de andere aanwezige) uit wat je ziet. Bijvoorbeeld: "ik zie een foto van een jonge vrouw in een sombere omgeving die verdrietig uit het raam kijkt". Eerst dan, als het duidelijk is waar je naar kijkt, kun je een begin maken met een bespreking of een beoordeling.

A. De inhoud of zeggingskracht
- De interpretatie van het onderwerp, de verbeelding
- Orginaliteit en creativiteit van de maker
- Spanning of dynamiek in de opname
- Het gekozen moment, de emotie of de geladenheid van het beeld
- De plaatsing van het onderwerp (compositie en balans van de opname)

B. De techniek
- Het gekozen standpunt en perspectief
- De selectie van het gebruikte brandpunt (inkadering)
- Het kleurgebruik (verzadiging, zwart/wit, monochrome, gedurfd)
- De stijl
- Kwaliteitsaspecten (scherpte, scherptediepte, contrast, belichting, bewerking)

C. De presentatie
- De afwerking van de print
- Het gekozen passepartout

Voor zover mijn tip over het bespreken van foto's. Probeer bij je volgende bespreking deze criteria eens uit en kijk of ze je helpen bij een objectieve bespreking.

Tot de volgende keer.

2 opmerkingen:

Unknown zei

Ik vind het beoordelen van foto,s een van de moeilijkste dingen, er zijn namelijk veel soorten fotografie. Portret, natuur, reportage, bruiloft, macro, sport, seriematig werk, theater.
Zelf heb ik bv. theater gefotografeerd, relatief grote budgetten, mooie verlichting, expressie, kleding, choreograaf, alle ingrediƫnten zijn aanwezig om een mooie foto te maken. Het gaat niet vanzelf, vooraf kijken waar je naar toe gaat (youtube) wisselend licht, wachten op het moment, voorspellen wat er gaat komen enz. Bij Jazz gaat het weer anders, weinig budget, geen licht show soms TL verlichting, Weinig expressie , hier is het echt wachten op het moment, wat typeert de muzikanten. De trompettist die zijn laatste adem uitperst waardoor al zijn aders gezwollen zijn en dan komt de nabewerking, vele malen meer als in het theater. Zou zich dat iemand binnen onze club realiseren, ik denk het niet maar dat kun je ook niet verlangen
De bruiloft fotograaf heeft weer andere uitdagingen, hij moet een klant tevreden krijgen, wat wil deze klant voor een foto’s, hij kan het niet overdoen aan het eind van de dag moet hij voldoende materiaal hebben van een boven gemiddelde kwaliteit, in ieder geval beter als al de andere fotografen, daarna maakt hij er een smaakvol boekwerk van.
De reportage fotograaf, ik heb thuis een magnum liggen misschien wel het bekendste fotobureau, de meeste foto’s uit dit boek zouden weinig waardering krijgen bij ons.
Op dit moment is het zo dat als je wil scoren, dat een foto kunstzinnig moet zijn, dit heeft alles te maken met digitale manipulatie en acceptatie, iets waarmee iedereen langzaam vertouwt raakt en dus de weg naar groter vindt.
Mijn conclusie :
Doe wat je leuk vindt en als je scoort is dat mooi meegenomen, niet meer niet minder.

Theo

PS-Photo zei

Hi Theo,

Daar heb je natuurlijk gelijk in. Voor het objectief beoordelen van een foto moet je deze in het kader plaatsen waarvoor de opname is gemaakt. Inderdaad zullen veel productfoto's die ik maak, binnen een wedstrijd van een fotoclub geen hoge punten scoren terwijl mijn klanten uiterst tevreden zijn (dat zeggen ze tenminste).

Aaan de andere kant wordt soms van je verwacht dat je iets verteld over een foto van een ander (zoals binnen de fotoclub) dan kan een leidraad zoals ik in dit artikel heb voorgesteld een hulpmiddel zijn, maar ook niet meer dan dat.