maandag 25 juli 2011

De kracht van een fotografische visie

Wanneer je als fotograaf gebruik maakt van je fotografische visie, dan heb je een duidelijk beeld van het eindresultaat (de foto) bij het bekijken van je onderwerp. De drie stappen die je gebruikt bij een fotografische visie zijn:

1- Een duidelijk beeld vormen van het onderwerp in al zijn aspecten.
2- Je een voorstelling maken van het eindresultaat, de foto
3- Weten hoe je met welke middelen het gewenste beeld kunt bereiken.

Wanneer je fotografeert zonder je van te voren een beeld te vormen van het gewenste eindresultaat (pre-visualisatie) is het moeilijk zo niet onmogelijk om de juiste keuze te maken voor de toe te passen techniek en/of de te gebruiken hulpmiddelen (brandpunt, filters et cetera). Wanneer je weet wat je wilt bereiken met het onderwerp kun je de juiste keuzes maken om het eindresultaat te bereiken.

Soms ontstaan foto's gewoon bij toeval, een reactie op een situatie die zich plotseling voordoet. Daar is verder niets mis mee. Echter, heel vaak kunnen foto's verbeterd worden door er vooraf meer tijd in te steken in het vormen van een beeld van het gewenste eindresultaat. Dit proces noemen we pre-visualisatie.

Je kunt de kracht van Pre-Visualisatie ontwikkelen door:

- Oefen in het bekijken van het onderwerp dat je voor je hebt, ook het niet zo voor de hand liggende analyseren.
- Bedenk waar de foto over gaat
- Werk aan het pre-visualiseren van het beeld van het eindresultaat
- Maak een stappenplan hoe je het onderwerp gaat vastleggen (voor je op de ontspanknop drukt) en verder gaat bewerken om tot het gewenste eindresultaat te komen.

Je zult merken dat wanneer je deze methode van pre-visualisatie in je fotografie gaat gebruiken je waarschijnlijk niet meer op een andere manier wilt werken. Je werk zal rijker worden en een diepere betekenis gaan krijgen aangezien er meer van jezelf in zit.

Ga de komende tijd eens gebruikmaken van pre-visualisatie voor je op de ontspanknop drukt. Je zult merken dat dit ook voor jou fotografie een verrijking zal zijn.

Dat was het weer voor deze keer, ik hoop dat je het interessant vindt.

Tot de volgende keer.

Peter

2 opmerkingen:

Unknown zei

Peter,

Een goed stuk, zelf werk ik ook meestal zo. Soms ga ik ook vooraf kijken naar een situatie en maak wat test foto's.
Maar je moet ook niet te verkrampt vast houden aan je plan, als de situatie wijzigt kun je of moet je zelfs het plan aanpassen. Soms ontstaan dingen ook spontaan.

Theo

PS-Photo zei

Hey Theo,

Bedankt voor je reactie. Inderdaad als de situatie het vraagt moet je kunnen afwijken van je plan om tot een nog beter eindresultaat te komen.
Maar net als bij de vele "regels" die er zijn binnen de fotografie (compositie, belichting, poses, aansnijden et cetera) is het ook hierbij van belang om je eerst de techniek/regel eigen te maken en daarna de gaan afwijken i.p.v. te starten met afwijken van de regel/techniek zonder te weten waar je mee bezig bent.